Usaha Meningkatkan Pendapatan Penduduk-Kegiatan Ekonomi

Pendapatan penduduk setempat merupakan salah satu kayu ukur untuk menentukan taraf hidup sesuatu penghuni di kawasan tertentu.

pasar

Kegiatan ekonomi merupakan salah satu sumber penting untuk memberikan penduduk pendapatan tetap. Persoalannya, bagaimanakah cara untuk meningkatkan pendapatan penduk melalui kegiatan ekonom?

Antara satu usaha yang penting adalah pada kerajaan itu sendiri. Kerajaan haruslah memeprkenalkan dasar yang dapat memberi kemudahan kepada penduduk untuk terus berjaya di dalam kegiatan ekonomi yang mereka jalankan. 

Sebagai contoh, peruntukan subsidi baja kepada para petani, peruntukan pinjaman kewangan kepada para peniaga dan sebagainya.

[Baca : Beberapa koleksi contoh usaha yang boleh anda masukkan dalam tugasan anda ]

Usaha lain yang boleh dilakukan adalah dalam diri penduduk itu sendiri. Penduduk haruslah mempunyai semangat daya saing dan berkerja keras di dalam kegiatan ekonomi yang mereka jalankan.

Manakala usaha lain pula adalah dengan mempertingkat teknologi. Teknologi dapat membantu para penduduk setempat di dalam kegiatan ekonomi yang mereka jalankan. Sebagai contoh, kini terdapat teknologi yang membolehkah tanaman dituai lebih kerap berbanding cara manual yang dijalankan.

Kesimpulannya, usaha meningkatkan kegiatan ekonomi dalam diri semua pendudk adalah perlu untuk mempertingkatkan lagi taraf hidup.

Be the first to comment on "Usaha Meningkatkan Pendapatan Penduduk-Kegiatan Ekonomi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*