Takwim Sekolah Sesi 2023 / 2024 (Kalendar Akademik)

takwim sekolah

Sedar tak sedar kita dah masuk ke tahun baru iaitu tahun 2023. Antara benda yang paling penting bila masuk tahun baru ni adalah nak tengok takwim persekolahan. Benda ni bukan saja penting untuk para murid, tapi untuk ibu bapa juga. Apa tak nya, kita sebagai ibu bapa ni mesti bila nak rancang apa-apa aktivit atau … Read more

Bantuan Tunai Rakyat BTR 2023 Semakan Permohonan

btr

Sedang saya melayari laman facebook, terlihat satu posting dari sebuah page tempatan menyatakan bahawa Bayaran Bantuan Tunai Rakyat dipercepatkan. Dalam hati saya berfikir, adakah Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) sebelum ini telah ditukar kepada Bantuan Tunai Rakyat (BTR). Melalui sedikit pembacaan, betullah memang BKM sudah bertukar kepada BTR. BTR ni pun diumumkan masa sesi perbahahasan/ pembentangan … Read more

Senarai Bantuan PERMAI 2021 Malaysia

permai

Di sini, disenaraikan bantuan-bantuan yang boleh dipohon oleh rakyat Malaysia pada tahun 2021 ini. Bantuan ini meliputi semua golongan yang ada di Malaysia. Daripada rakyat biasa, sehinggalahkepada mereka yang menjalankan perniagaan. Senarai Bantuan di Malaysia 2021 Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) GKP Permai Tambahan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) Program Subsidi Upah (PSU 3.0) I-Sinar KWSP

Tersalah Mengisi Jumlah Pengeluaran i-Sinar KWSP

Salah i sinar masuk amaun nilai

Kementerian Kewangan melaporkan bahawa permohonan i-Sinar yang dibuka pada tarikh 23 Disember lepas dilihat berjalan dengan lancar. Permohonan yang dikhususkan bagi pemohon kategori 1 itu berjalan tanpa sebarang gangguan. Namun bagaimanapun, ramai yang melaporkan salah ketika mengisi jumlah pengeluaran pada borang permohonan. Ramai juga yang menyuarakan hal ini kepada pihak KWSP, namun jawapan KWSP agak … Read more

Permohonan i-Sinar KWSP kini dibuka

Kwsp i sinar

Bertia baik buat pencarum KWSP yang telah lama menunggu untuk mengeluarkan simpanan dari akaun 1.Kini permohonan i-Sinar dibuka kepada semua. Permohonan ini mula dibuka pada 21 Disember 2020. Permohonan kali ini adalah bagi kategori 1, manakala bagi kategori 2 pula permohonan akan dibuka pada 11 Januari 2021. Untuk membuat permohonan i-Sinar KWSP ini, bolehlah klik … Read more

Sebahagian dari 8 Juta Pemohon i Sinar dapat kelulusan Automatik

Kumpulan Wang SImpanan Pekerja (KWSP) mengatakan bahawa sebahagian daripada 8 juta pemohon i sinar akan mendapat kelulusan automatik. Mereka yang mendapat kelulusan automatik adalah daripada kategori 1 i Sinar KWSP. KWSP mengumukna bahawa perohonan secara online i-Sinar KWSP akan bermula pada 21 Disember 2020, manakala pembayaran pertama akan dibuat pada pertengahan januari 2021. KWSP juga … Read more