Connect with us

INFO

Tema dan Logo Hari Kemerdekaan 2018 yang simple tapi bermakna

Published

on

logo merdeka

Tidak lama lagi dah nak sambut hari kemerdekaan tahun 2018. Hari kemerdekaan ni juga orang sebut sebagai hari kebangsaan. Pada pandangan saya,  apa yang menarik pada hari kebanngsan kali ini adalah ini merupakan hari kebanngsaan pertama ianya disambut oleh kerajaan baharu. Yelah, setelah 60 tahun ianya diperintah oleh parti yang sama, akhirnya berubah jugaklah ke parti baharu yang memerintah. Walaupun tampuk pemerintah tertinggi adalah orang yang sama yang memerintah lama sepanjang 60 tahun lepas kan. :D.

Tapi kali ini bukan nak cerita pada politik ni. Tapi nak cerita tentang  logo dan tema hari kebangsaan tahun ini. Oh lupa pulak, untuk pengetahuan tambahan pembaca , tahun ni adalah hari kebangsaan yang ke 61.

 

Tema dan Logo yang Simple Tapi Bemakna

Tema hari kebangsaan tahun ni adalah;

“Sayangi Malaysiaku”

Simple bukan. Pada pendapat saya, kira dah okaylah tu tema begitu digunakan pada tahun ni. Dengan bercambahnya sifat perkauman di kalangan rakyat Malaysia saban hari. ada baikanya ianya kembali dipupuk untuk mengembalikan kesejahteraan yang pernah dikecapi sebelum ni.

Seingat saya masa kecil kecil dulu bila tiba je hari Kebangsaan, semua akan semangat pasang bendera Malaysia.

pakcik pasang bendera

Tapi semenjak dua menjak ni, aktiviti pasang dan kibarkan bendera ni dah jarang kita nampak.

Hari kemerdekaan tu berlalu begitu sahaja tanpa ada apa-apa rasa semangat hendak meraikannya. Entah di mana silapnya. Semakin hari makin hilanglah pulak sikap patriotik dalam diri kita.

Adakah disebabkan dengan kecanggihan dunia teknologi sekarang menyebbakan semua orang sibuk di alam maya.

Berbeza pula dengan negara-negara lain, apabila tiba hari kemerdekaan/kebangsaan mereka, mereea akan sambut dengan kaw kaw punyalah.

 

Pernah dahulu, saya order barang dari China, seller beritahu yang penghantaran tidak boleh dilakukan waktu itu. Sebab negara dorang cuti seminggu. Sempena hari kebangsaan. Fuh. Bayangkanlah sampai begitu sekali mereka nak sematkan rasa patriotik tu dalam diri setiap rakyat mereka.

sambuta kemedekaan china

Ingatkan cuti seminggu  kat China ni cuma propa je. Tapi disebabkan saya terlebih rajin, saya google lah.

Ni yang saya dapatdari satu lamanweb mengenai pelancongan di China.

cuti china

Cuti hari kebangsaan di China adalah bermula 1 October hinggan 7 October. Seminggu ini dorang sebut ataupun panggil sebagaqi minggu emas.

Okay, dah cakap panjang lebar tentang tema. Kita pergi ke bahagian logo pula.

Tengok gambar di bawah ini. Gambar tu merupakan logo hari kemerdekaan tahun ini.

logo merdeka

Tak tahu lah adakah cuma perasaan saya, ataupun logo sebegitu macam selalu nampak. Logo seakan hari keluarga, keluarga penyayang something like that la.haha. Saya bukan expert bab bab logo ni. Ulasan ni cuma ulasan pada mata amatur macam saya. CUba tengok gambar di bawah ini. Lebih kurang sama lah kan.

kelaurga logo

Logo ni nampak klise . Oya baru teringat. Nampak macam logo larian marathon pun ada juga.haha.

Tapi dibandingkan dengan logo sebelum ini, di mana bendera Malaysia tu cuma dicrop dijadikan segi empat. Tengok bawah ini.

 

logo o2017

Orang kata, “senang buat duit” nampak designer tu.hehe.

 

Tak tahulah, mungkin ada simbolik tersendiri designer cipta logo tersebut. Manatahu dia dah kira vector ukuran, dimension, bagai kan.  Apa yang penting, terima setiap hasil karya seseorang.

Okeylah akhir kata dari saya, Jom sama-sama semarakkan hari kemerdekaan tahu ni. Janganlah asyik 24 jam hadap internet. Update status kemerdekaan , tapi 1 bendera pun tak kibar kat rumah, kereta, pejabat atau tempat-tempat lain.

Tempat Sambutan Merdeka

Oya, sambutan merdeka tahu ni dibuat kat Putrajaya. Katanya sempena meraikan kerajaan baharu yang baru memerintah Malaysia. Sebenarnya sambut kat mana-mana pun tak apa. Tapi saya kurang setuju alasan  disebabkan menyambut kerajaan baharu.  Sebab apa? Sebab hari kemerdekaan ni tak ada kaitan pun dengan keputusan pilihanraya yang lalu. Sepatutnya tanmakan semangat patriotik dan mengingati perjuangan tokoh terdahulu yang perlu diterapkan. Setuju tak?

Lagu hari Kebangsaan 2018

Dan tidak ketingggalan juga, setiaptahun kan mesti ada lagu khas untuk kemrdekaan ni.

Tahun ni, lagu bertajuk “Kita Punya Malaysia

Nyanyian Bunkface. Tonton video ni.

Bila pertama kali dengar , lagu ni tak melekat di kepala. Mungkin nanti bila dah selalu diputarkan di radio, akan melekatlah di kepala. Sepatutnya lagu lagu kebangsaan ini adalah lagu yang boleh dinanyikan bersama-sama tanpa memerlukan pun teknik nyanyian yang betul. Contoh baik macam lagu Keranamu Malaysia.

Lagu keranamu Malaysia ni, muzik awal-awal pun dah buatkan kita tak sabar nak nanyi sama-sama kan.

 

Okehlah, akhir kata dari saya, Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan 2018 yang ke-61.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INFO

Teks Lafaz Bacaan Takbir Raya Aidilfitri Rumi dan Arab

Published

on

By

admin
bacaan takbir raya pada 1 syawal menyambut aidilfitri

Hari raya aidilfitiri tiba lagi. Antara ibadah yang sunat dilakukan semasa menyambut kedatangan syawal adalah dengan perbanyakkan takbir memuji Allah SWT. Adakah anda sedang mencari teks bacaan Takbir Hari Raya Aidliftir? Di sini kami sediakan panduan , teks dan lafaz takbir raya 2018.

bacaan takbir raya pada 1 syawal menyambut aidilfitri

Lafaz Takbir Hari Raya Aidilfiri

Berikut adalah lafaz takbir hari raya aidilfitri.

 

اللَّهُ أَكْبَرْ, اللَّهُ أَكْبَرْ, اللَّهُ أَكْبَرْ, 
ْ لَااِلٰهَ اِلَّااللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرْ, اللَّهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ

Ertinya : Allah Maha besar,
Allah Maha Besar, Allah Maha Besar,
tidak ada Tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar,
Allah Maha Besar dan segala puji hanya milik Allah.

Rumi:

Allahu akbar x3

la ilaha Iillallahu wallahu akbar

Alllahu akbar walillah ilham

اللَّهُ أَكْبَرْ كَبِيْرًا وَالْحَمْدُ لِلَّهِ كَثِيرًا
وَسُبْحَانَ اللَّهِ بُكْرَةً واَصِيْلاً,
لَااِلٰهَ اِلَّااللَّهُ وَلَانَعْبُدُ اِلَّا إِيَّاهُ, مُخْلِصِيْنَ لَهُ الدِّ يْنَ,
وَلَوْ كَرِهَ الكَا فِرُونَ,
لَااِلٰهَ اِلَّااللَّهُ وَحْدَهُ,
صَدَقَ وَعْدَهُ,
وَنَصَرَ عَبْدَهُ,
وَأَعَزَّجُنْدَهُ وَهَزَمَ الْاَحْزَابَ وَاحْدَهُ,
لَااِلٰهَ اِلَّااللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ,
اللَّهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ

Ertinya : Allah Maha Besar dengan segala kebesaran, segala puji bagi Allah dengan sebanyak-sebanyak puji, dan Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang, tiada Tuhan melainkan Allah dan kami tidak menyembah selain kepada-Nya, dengan memurnikan agama Islam, meskipun orang-orang kafir membencinya. Tiada Tuhan melainkan Allah dengan ke Esaan-Nya, Dia dzat yang menepati janji, dzat yang menolong hamba-Nya dan memuliakan bala tentara-Nya dan menyiksa musuh dengan ke Esaan-Nya. Tiada Tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar, Allah Maha Besar dan segala puji hanya untuk Allah.

Rumi:

Allahu akbar kabira walhamdulillahi kathira,
Wa subhanallahi bukrataw waasila
la ilaha ilallah walanahbudu illa iyyahu
Mukhlisina lahuddin,
walau karihal kafirun,
La ilaha illahllahu wahdah,
Sodaqa wahdah,
Wa a a’zzajundahu wahazamal ahza bawahda
La illaha illallahu wallahu akbar,
Allahu akbar walillailhamd.

Perbanyakkan Takbir pada 1 Syawal

Jom sama-sama perbanyakkan takbir pada 1 syawal. masuk sahaja pada malam raya, kita disunatkan untuk bertakbir memuji Allah dan juga tanda kemenangan kita berpuasa selama sebulan.

Kami mengucapkan selamat menyambut hari raya aidilfitri.

Continue Reading

INFO

Semakan Peperiksaan Online Pembantu Perhubungan Perusahaan

Published

on

By

admin
pembantu perusahaan

Tahniah diucapkan kepada calon yang berjaya menduduki Peperiksaan Online Pembantu Perhubungan Perusahaan. Adakah anda ingin membuat semakan maklumat pepepriksaan anda? Semakan boleh dibuat secara online.

Butiran Peperiksaan Pembantu Perhubugnan Perusahaan

Peperiksaan ini diadakan mengikut butiran berikut:

  • Tarikh: 29 Mei 2019
  • Masa: 2 petang hingga 2:20 Petang.

Semakan Peperiksaan Online

Untuk membuat semakan peperiksaan bagi jawatan Pembantu Perhubungan Perushaan Gred S19, klik pautan berikut:

Kami mengucapkan selamat maju jaya menempuh ujian/peperiksaan online ini.

Continue Reading

INFO

Cara Memohon ADAM50 Untuk Bayi Baru Lahir

Published

on

By

admin
daftar adam50

Kerajaan ada menyediakan insentif kepada bayi yang lahir pada tahun 2018 hingga tahun 2022. Insentif diberikan sebanyak RM200 dimasukkan ke dalam akaun Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) bayi. Ianya dinamakan ADAM50.

Di sini saya kongsikan secara ringkas bagaimana untuk daftar ADAM50. Ini merupakan mengikut pengalaman saya sendiri.

daftar adam50

Bayi Lahir Oktober 2018

Anak pertama saya dilahirkan pada bulan Oktober 2018. Selaps sahaja keluar dari wad, saya menguruskan sendiri pembuatan surat beranak anak saya. Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan. Ketika mendapat surat beranak di Jabatan Pendaftaran (JPN), pegawai berkenaan memberitahu mengenai ADAM. Katanya, jika hendak daftar ADAM50, kena pergi ke cawangan ASB terdekat ataupun boleh ke Bank yang menjadi agen ASB. (Maybank, CIMB, Ambank, Hong Leong).

Apa lagi, saya tidak melengahkan masa, keesokan harinya saya pergi ke  bank Maybank dengan membawa Mykid. Perlu diketahui, boleh bawa sama ada mykid ataupun surat beranak. Tapi, anak tak perlu bawa ye. Kesian anak nanti, yelah baru lahir kan. Takkan dah nak bawak keluar pulak.

Prosedur Daftar ADAM50

Untuk membuat ADAM50 ni, ayah ataupun ibu sahaja yang boleh mendaftar ADAM50. Akan tetapi, Ayah dan Ibu perlulah mempunyai akaun ASB sendiri. Ini kerana, maklumat ASB anak berkenaan akan diletakkan di bawah penjaga (ibu atau bapa).

Jika ayah yang mendaftar, maka ianya di bawah ayah. Dan begitulah juga sebaliknya jika ibu yang mendaftar.

Bagaimanapun, anak akan mendapat nombor akaun ASB sendiri.

Baiklah, secara ringkas. Berikut merupakan dokumen yang perlu dibawa.

  • Surat beranak / Mykid anak.
  • Mykad ayah/ibu

Hadir sahaja di maybank, nyatakan hasrat untuk mendaftar ADAM50. Anda akan diminta untuk mengisi borang. Adalah dalam 3 borang yang perlu diisi. senang sahaja.

Nombor dah dipanggil, tunggu dalam 3-5 minit. Akhirnya semuanya selesai.

cara nak semak penyata atau tambah baki ASB ADAM50

Saya sendiri mempunyai ASB dan ada daftar online ASB. Maka, saya boleh melihat penyata akaun anak yang telah didaftarkan ADAM50. Kalau nak tambah pelaburan , boleh terus lakukan melalui online. Senang.

Bila RM200 akan masuk?

Pada mulanya saya ingatkan insentif RM200 tersebut akan terus tertera dan dimasukkan dalam akaun ASB. Rupa-rupanya kena tunggu umur 28 tahun barulah ianya dimasukkan. Cuma sekarang ianya berada dalam status ‘blocked”.

Baiklah, ini sahaja panduan ringka bagaimana anda boleh mendaftar ADAM50 dengan mudah dan senang. Ikuti langkah-langkah ini. Dan jangan berlengah untuk mendaftar. Ini kerana ini adalah kemudahan yang rugi jika kita biarkan ianya berlalu.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.