Rumusan Persetiaan Persekutuan 1895- PT3 Sejarah

Secara keseluruhannya, pengajaran yang boleh didapati dalam Pesetiaan Persekutuan 1895 ini adalah,  pentingnya kebijaksaan pemimpin dalam mentabir negeri ataupun negara. Jika pemerintah mentadbir dengan teratur dan sistematik, nescaya kuasa luar tidak akan campur tangan dalam urusan pemerintah.

Memberikan kepercayaan kepada orang luar untuk menguruskan hal ehwal dalam negeri merupakan satu keputusan yang tidak bijak. Orang luar akan sedaya upaya untuk menjadikan mereka di pihak yang beruntung manakala satu pihak lagi dalam keadaan rugi.

Sebagai contoh, apabila raja-raja melayu bersetuju menerima seorang Residen Jeneral dari British , maka bermulanya era kuasa sultan berkurangan dan sultan tidak lagi dapat mentadbir secara keseluruhan.

Moga-moga dengan peristiwa persekutan 1895 ini dapat memberi iita pengajaran agar pemimpin memainkan peranan bijak dalam mentabidr negara dan tidak membiarkan kuasa luar untuk campur tangan dalam segala urusan pemerintahan seterusnya akan terus mengekalkan Malaysia sebagai negara berdaulat.

Be the first to comment on "Rumusan Persetiaan Persekutuan 1895- PT3 Sejarah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*