Review Kereta Perodua Axia

Pelancaran sedikit kelam tetapi tidak dinafikan bahawa Axia direka oleh rakyat malaysia dengan minda Malaysia. Perodua dengan bangga menyatakan bahawa Axia merupakan kereta EEV pertama yang dihasilkan di Malaysia dan memang benar ianya sangat jimat minyak.

Luaran (Markah: 4/5)


.

Rekabentuk yang menjadi daya tarikan adalah bahagian depannya. Bumper yang seakan sporty di bahagian depan dan belakang menambahkan lagi daya penarik Axia.Dalaman (Markah: 4/5)

Kuasa dan pengendalian (markah: 3/5)Ianya tidaklah berkuasa sangat, tetapi Axia mempunyai sistem penukaran gear yang lancar. Enjin EEV berupaya untuk memecut dengan bunyi minima kedengaran.

Keselamatan dan teknologi (markah: 4/5)Terdapat pengesan bergerak ke depan dan ke belakang di pasang pada Axia dan mempunyai Stering Kuasa Elektrik (EPS). Ianya juga dilengkapi dengan pelbagai pilihan pemain multimedia dengan sistem navigasi.

Sistem navigasi di dalam Axia berfungsi lebih baik berbanding sistem navigasi yang terdapat pada kereta luar negara.

Satu ciri yang amat berguna bagi semua pengguna adalah, ianya terdapat peyangkut-anti ragut yang dipasang pada tempat duduk penumpang hadapan . Ciri keselamtan pula, ianya mempunyai Dual SRS beg udara di bahagian hadapan.

Kesimpulan

Axia sememangnya layak digelar kereta mesra rakyat Malaysia.Bukan sahaja rekaan dalamannya yang dapat memuatkan barangan tipikal rakyat Malaysia selalu bawa ianya juga mempunyai rekaan luaran yang akan menjadikan rakyat Malaysia tidak memandang kereta lain.Perodua Axia Advance
Harga
RM42,530 Advance
Engine
1KR-DE2, DOHC, 12V, Electronic Fuel Injection, 998cc, 54bhp @ 6000rpm, 90Nm @ 3600
850kg
Be the first to comment on "Review Kereta Perodua Axia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*